Intec_reg

Nazad

Adriatic New Neighbourhood Programme/INTERREG/CARDS-PHARE

Naziv projekta: Institutional territorial co-operation for regional co-operation and capacity building – INTEC-REG

Program: Adriatic New Neighbourhood Programme/INTERREG/CARDS-PHARE

Lokacija: Novi Sad, Bačka, Srbija; Bari, Apulija, Italija; Kampobaso, Molise, Italija; Kijeti, Abruco, Italija

Partneri: Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons d.o.o. Novi Sad; Regija Apulija, vodeći partner, Teritorijalni pakt Sangro Aventino, Teritorijalni pakt Mateze, Teritorijalni pakt Nord Barese Ofantino.

Cilj: Opšti cilj projekta je podsticanje međunarodne integracije i saradnje pronalaženjem operativnih modela i sredstava radi projektovanja i implementacije procesa u okviru lokalnog ekonomskog razvoja. Takodje, jedan od ciljeva projekta je podsticanje razvoja italijanskih i srpskih regija kroz širenje mreže saradnje ključnih lokalnih aktera. Pojedinačni ciljevi projekta su individualizacija i razvoj operativnih modela lokalnog ekonomskog razvoja na osnovu modela Italijanskog Teritorijalnog Pakta za zapošljavanje radi stvaranja integrisanog načina upravljanja postojećim resursima (teritorija, okruženje, turizam, kultura).

Rezultati: U okviru projekta je definisan Akcioni plan za razvoj malih i srednjih preduzeća na osnovu već postojeće Strategije lokalnog održivog razvoja i Strategije ekonomoskog razvoja opštine Bečej. Takođe, kako bi se ublažile posledice veoma nepovoljne socio-ekonomske situacije u ovoj opštini uzrokovane restruktuiranjem i privatizacijom preduzeća u ovom gradu projekat je predvideo i otvaranje Jedinstvene kancelarije za proizvodne usluge (one stop shop) čija bi uloga bila podsticanje i olakšavanje osnivanja malih i srednjih preduzeća u Bečeju, odnosno otvaranje novih radnih mesta.

Vrednost: 55.496,00 EUR