„Takmičenje ideja“ APP4INNO

Na konkursu za „Takmičenje ideja“ u okviru projekta APP4INNO izabrano je 6 projekata, koji su smatrani najboljim od prispelih na konkurs, i to:

1. Projekat Pčelinja i organska klinika, poljoprivrednog gazdinstva Jozefa Gašparovskog, iz Selenče, koji pripada oblasti delovanja nematerijalne vrednosti poljoprivrede i njenih proizvoda.

Cilj ovog projekta je da pruži idealno mesto za boravak u prirodnom ambijentu, aktivno korišćenje sadržaja koji se tamo nude, koji će pružati mogućnost učenja i degustaciju zdravstveno bezbednih, organskih i tradicionalnih proizvoda.

Projekat “pčelinja klinika” je jedinstven u našoj zemlji, potpuno bezopasan, a sastoji se u boravku gostiju u prostoru sa pčelama, u mikroklimi koja deluje pogodno na ljudski organizam, obezbedjuje mu odmor, rehabilitaciju, leči različite bolesti i dovodi organizam u stabilno stanje. Osim apiterapije, svi pčelinji proizvodi se konzumiraju: med, polen, propolis. Pored ovih, u okviru projekta, organizovane su i sledeće aktivnosti: škola pčelarenja (jednodnevne obuke), fitoterapijska bio bašta (gajenje povrća i voća na organski način), mala škola organske proizvodnje (seminari na otvorenim prostorima teorijski i praktični deo).

Okruženje u kome se nalazi pčelinja klinika je potpuno nezagađeno, u neposrednoj blizini reke, na njemu postoji idealna mogućnost za proizvodnju i ponudu zdravstveno bezbedne i organske hrane, namenski proizvedene za korisnike klinike.

2. Projekat Tržišno prepoznavanje lokalno tipičnih ekoloških proizvoda, poljoprivrednog gazdinstva Sladjana Tomanović, iz Temske – predstavlja osnaživanje proizvodnje održivih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda primenom ekoloških metoda u procesu proizvodnje (nematerijalna vrednost).

Osnova projektnog predloga je proizvodnja prehrambenih proizvoda od šumskih plodova i sopstvene organske proizvodnje i to: domaći sok od trnjine, voćna turšija (trnjina, drenjina, glog) i domaći pekmez od čičoke-topinambura i trnjine.

Šumski plodovi i sopstvena organska proizvodnja se ubiraju i odvijaju u okviru Parka prirode koji je pod zaštitom države i pod visokim stepenom ekološke zaštite. Proizvodjač je sertifikovan i ima dovoljno znanja i kompetencija za ovu vrstu proizvodnje, koja se odvija na tradicionalan način bez upotrebe aditiva i konzervansa. Ovako proizvedeni proizvodi, napravljeni od specifičnih sastojaka namenjeni su prvenstveno dijabetičarima, a ne postoje kod nas na tržištu. Proizvodi udovoljavaju novim zahtevima potrošača, jer su tradicionalni i sa nižim stepenom prerade, a istovremeno su konkurentni i na globalnom tržištu.

3. Projekat Uzgoj mlečnih koza, Beocapra, Kukujevci – pripada domenu racionalizacije poljoprivredno-prehrambenih lanaca ishrane.

Projekat se sastoji u interesnom i profitabilnom povezivanju primarnih poljoprivrednih proizvodjača sa lokalnim preradjivačem. Preduzeće Beocapra ima farmu sanskih koza u najmodernijim objektima uz vrhunsku tehnologiju uzgoja i eksploatacije sa ciljem selekcije grla koja proizvode preko 1000 litara mleka po kozi.

Sprovodi se tehnologija zasnovana na najnovijim svetskim dostignućima i iskustvima u oblasti: ishrane, zdravstvene zaštite, reprodukcije, genetike, selekcije i organizacije savremene farme. Ovakva farma ima za cilj da postane regionalni repro-centar za sanske koze i rasadnik najnovijih i dokazanih tehnoloških rešenja i inovacija u ovoj vrsti proizvodnje. U okviru farme postoji mlekara za preradu kozijeg mleka sa proizvodnim programom namenjenim izvozu.

4. Projekat Matični sok od jabuke i prerada tropa u pelet za ishranu životinja, Zdravo product, Riđica – namenjen je racionalizaciji poljoprivredno-prehrambenog lanca.

Projekat se odnosi na proizvodnju matičnog soka od jabuke, pakovanog u “bag in box” ambalažu, koja je najadekvatnija za čuvanje sokova bez konzervansa, a primenjljiva je i na širok spektar voćnih vrsta, kao i povrća.

Proizvodjač na tradicionalan način bez ikakvih dodataka trenutno proizvodi prirodni mutni i bistri sok od jabuke i paradajza. Preradom nastali trop bio bi preradjen u peletiranu hranu, koja se koristi za ishranu raznih vrsta životinja (riba, zečeva, koza i sl.), što bi rešilo problem organskog otpada i doprinelo isplativosti celog preradjivačkog procesa. Sokovi proizvedeni na ovaj način, bez dodataka, izuzetno su zdravi i namenjeni prvenstveno dijabetičarima.

5. Projekat Razvoj, unapredjenje i promocija primarne proizvodnje i prerade, poljoprivrednog gazdinstva Nikole Ninkova iz Srbobrana – pripada oblasti racionalizacije poljoprivredno-prehrambenog lanca.

Projekat predstavlja preradu i finalizaciju voćnih kultura, proizvodnju jestivih hladno cedjenih ulja od koštice šljive i jezgra oraha. Ulja proizvedena na ovaj način od koštica voća koriste se u ishrani ljudi, kao dodaci jelima i salatama, kao i u medicinske i kozmetičke svrhe.
Osnovni cilj projekta je potpuno iskorišćenje lokalnih sirovina, delova voća koji su do sada bili tretirani kao otpad, a istovremeno dovodi do povećanja kvaliteta i zdravstvene vrednosti inovativnih proizvoda, koji su izvozno orijentisani.

6. Projekat Novi pristup u proizvodnji sadnica jabuka za okućnicu, SZCR “Breza”, Novi Sad.

Novi pristup u proizvodnji sadnica jabuke za okućnicu rezultiraće dobijanjem sadnica sa formiranom krunom, koja donosi rod u prvoj godini nakon sadnje.

Zbog odabira domaćih sorti tolerantnih na bolesti i štetočine, dobijanje plodova neće zahtevati upotrebu (ili će ona biti minimalna) hemijskih sredstava za zaštitu. Odabir slabobujnih podloga omogućiće formiranje voćke malih dimenzija pogodinih za gajenje na okućnici. Ovakav proizvod omogućiće potrošačima dobijanje zdravstveno bezbednih podova na okućnici, zaštitu životne sredine i laku negu i održavanje voćke. Sa druge strane, novi tip proizvoda omogućiće rasadničarima da budu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu.

Nema komentara

Dodaj komentar

6 + 1 =