Organizovana je studijska tura u okviru APP4INNO projekta u mestima Kukujevci i Selenča

Predstavnice regionalne agencije Alma Mons, Milica Vračarić i Ana Lazarević, su u okviru projekta APP4INNO organizovale studijsku turu za partnere iz Mađarske, u mestima Kukujevci i Selenča, 11.06.2014. godine, na studijskoj poseti izabranih ideja srpskih partnera.

Cilj posete: Obilazak izabranih ideja srpskih partnera – Farma koza „Kozari“, brenda „Beocapra“ Kukujevci i fabrike sokova i zimnice „Zdravo organic“ i poljoprivrednog gazdinstva Jozefa Gašparovskog iz Selenče.

Rezultat posete: U okviru studijskog putovanja obišli su farmu koza „Kozari“ brenda „Beocapra“ iz Kukujevaca, pored Šida, gde su ih dočekali jedan od vlasnika farme Srdjan Kovačević i Ljubiša Petrović, koji kao veterinar-tehnolog vodi farmu. Oni su govorili o istorijatu farme, kako je nastala, kroz koje je probleme za vreme razvoja prolazila, predstavili širok spektar proizvoda koji prave od kozijeg mleka – flaširaju mleko, prave surutku (slatku i kiselu), prave 7 vrsta sireva (beli, dimljeni, kačkavalj, sir u kori od kestenovog lista i sl.) i izneli podatak da planiraju da celokupnu proizvodnju i distribuciju svojih proizvoda preusmere na izvoz u zemlje okruženja i Rusiju.

U poslovnom prostoru domaćina upriličena im je degustacija svih pomenutih proizvoda. Na farmi su boravili oko 3 sata, gde su prisutni predstavnici partnera iz Srbije (FINS, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i RA Alma Mons), kao i predstavnici partnera STRIA iz Mađarske i njihovih izabranih ideja – dr. Zichy Mihály, Itterem Mezőgazdasági Kft., koji se bave embrio transferom bikova, imali prilike da čuju iskustva od samih zaposlenih na farmi na koji način farma funkcioniše, kao i kakvi su im planovi za budućnost. Potom su obišli malu mlekaru, prostoriju za hladjenje mleka, skladište proizvoda i prostor upravne zgrade, koji se nalaze u sastavu farme, ali u izdvojenom delu. Gospodin Kovačević je napomenuo da je jako bitno imati strateški plan, koji je brižljivo pripremljen i da ga treba strpljivo i bez kompromisa sprovoditi.
Posetu su posle kraćeg putovanja nastavili u mestu Selenča (pored Bača), obilaskom fabrike „Zdravo organic“ koja u svojim proizvodnim pogonima prerađuje voće i proizvodi sokove bez dodatka šećera, koji su preporučeni za upotrebu obolelim od dijabetesa, kao i povrće proizvedeno na njihovim plantažama na organski način, koje se prerađuje u zimnicu.

Potom su obišli porodično gazdinstvo Jozefa Gašparovskog, koji je osmislio i na inovativan način oformio „pčelinju kliniku“, koja se sastoji u primeni api-terapije i boravku ljudi u okruženju pčela, koje svojim aktivnostima utiču na poboljšanje zdravstvenog stanja obolelih od alergijskih i psiho-somatskih bolesti u kombinaciji s korišćenjem pčelinjih proizvoda – meda, mleča, sokova i vina.
Domaćinstvo se nalazi u izuzetnom prirodnom okruženju za pčele, u neposrednoj blizini šume, reke Dunav i medonosnih livada. Posle prijatnog druženja u ovom domaćinstvu, priređen je ručak na obali Dunava, u ribljem restoranu – čardi „Kod Nećka“ u Bačkom Petrovom selu.
Nakon ručka, u prijatnoj atmosferi, predstavnici projektnih partnera iz Madjarske i Srbije su se zahvalili jedni drugima na organizaciji i prijemu u okviru posete i ukratko podsetili jedni druge na naredne projektne aktivnosti, vremenski period do kada aktivnosti treba realizovati, kao i da treba osmisliti nove inovativne korake, kako bi se projekat eventualno produžio.

Nema komentara

Dodaj komentar

6 + 6 =