Darda-Dalj

Predstavnice regionalne agencije Alma Mons, Milica Vračarić i Ana Lazarević, su o okviru projekta APP4INNO boravile u Hrvatskoj, u mestima Darda i Dalj 24.06.2014. godine, na studijskoj poseti izabranih ideja hrvatskih partnera.

Cilj posete bio je obilazak izabranih ideja hrvatskih partnera – Porodično poljoprivredno gazdinstvo Marice Završki (proizvodjač malina, kupina, nus-proizvoda), porodično privredno-turističko imanje „Stari mlin“ i proizvodni pogon Slađane Savadinović (proizvodnja eko-testenine).

Rezultat posete: U okviru studijskog putovanja obišli su poljoprivredno gazdinstvo Marice Završki, koja im je predstavila proizvodnju malina i kupina kao i nusproizvoda koji se dobijaju od tog voća. U pomenutom gazdinstvu su boravili oko 3 sata, gde su prisutni predstavnici partnera iz Srbije (FINS, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Alma Mons, kao i predstavnici izabranih ideja – PG Jozef Gašparovski iz Selenče i PG Ninkov, iz Srbobrana) imali priliku da čuju iskustva Marice Završki od samih početaka – kako je započela svoj biznis, na kakve poteškoće je naišla i kakvi su joj planovi za budućnost. Takođe im je gospođa Završki objasnila da njena familija živi od pomenutog posla i da vide budućnost u istom, ali je i napomenula da je jako bitno imati strateški plan i valjano ga napraviti. Potom su obišli parcele i degustirali proizvode koje ovo domaćinstvo proizvodi, kao i novi, još nedovršen vinski podrum, u kome će se flaširati kupinovo vino.

Nakon radnog dela posete, organizovana je radionica za izradu suvenira od šuške (kukuruzovine), koju je vodila gospođa Mirjana Eržić iz udruženja „Šuška“. Gospođa Eržić je govorila o svom razvojnom putu i kako je došla do realizacije svog biznisa od koga njena i još desetak porodica danas živi. Ona je naglasila i ekološki značaj ovih proizvoda, koji su kao što se zna nusproizvod svih proizvođača koji se bave prizvodnjom kukuruza, a kojih na teritoriji Republike Srbije ima u mnogo većem broju u poređenju sa ostalim kulturama. Nakon završene radionice, svi prisutni su odneli kući lutke od kukuruzovine, koje su sami izradili.

Potom je usledila poseta porodično-turističkom gazdinstvu „Stari Mlin“ gde su imali priliku da čuju kako je ovo gazdinstvo na obali Dunava u prethodnih godinu dana nastalo, kako se razvijalo i kakvi su im planovi za budućnost. U okviru domaćinstva se nalazi i mini zoološki vrt za najmladje, igraonica, kao i kuhinja na otvorenom, gde gosti mogu izabrati iz bazena, tek ulovljenu ribu za pripremu ručka. Posle prijatnog druženja u ovom domaćinstvu i odličnog ručak, krenuli su u poslednju posetu koja je planirana u okviru ovog studijskog putovanja. Sladjana Savadinović ih je povela u posetu proizvodnom pogonu za izradu testenina od alternativnog bilja (konoplja, semenke od bundeve, semenke od groždja, primesa algi i sl.). Ona je predstavila svoj biznis i pokazala kako njen pogon za proizvodnju testenina od alternativnih kultura funkcioniše od trenutka kada kulture biljaka dođu do njenog pogona, pa do finalnog proizvoda koji se za sada u veoma malom broju nalazi na rafovima radnji i marketa koji su rezervisani za zdravu hranu.

Nakon poseta pomenutim proizvođačima, predstavnici projektnih partnera iz Srbije su ukratko podsetili jedni druge na naredne projektne aktivnosti i vremenski period do kada aktivnosti treba realizovati.

Nema komentara

Dodaj komentar

1 + 2 =