Saradnja Vojvodine i provincije iz Južnoafričke Republike

Predstavnici Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons, kao partner u realizaciji projekta „Afrika: SAZM – BIPOM Agro- industrijski inkubator“, prisustvovali su 8. decembra 2014. godine dočeku delegacije provincije Limpopo iz Republike Južne Afrike, kako bi razgovarali o pripremi Sporazuma o dugoročnoj saradnji AP Vojvodine i provincije Limpopo na realizaciji projekta „Afrika: SAZM- BIPOM Agro- industrijski inkubator“ koji podrazumeva transfer tehnologija, znanja i pozitivnih iskustava iz Srbije za razvoj mreža porodičnih farmi, kao i iz oblasti proizvodnje poljoprivrednih mašina i procesne opreme.

„Ovaj projekat smo prepoznali kao zanimljiv zato što su nas kontaktirali predstavnici Univerziteta i proizvođač poljoprivredne mehanizacije i mislim da je uloga Vlade upravo o tome da njima pruže podršku da izađu na novo tržište. Zato smo i pristali da finansiramo to ogledno polje, prvi klaster projekat u provinciji Limpopo, gde treba da pokažemo da naša tehnologija daje pozitivne rezultate i na njihovom prostoru u šta nema nikakve sumnje. Stoga je odluka Pokrajinske vlade da podrži ovaj projekat i finansijski, u početnoj fazi, kako bismo ostvarili naš cilj da povećamo izvoz u Južnoafričku Republiku i smatram da je to veoma realno“ – istakao je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i dodao da neke projekcije govore da u vrlo kratkom vremenskom periodu do 20 miliona evra izvoza možemo da očekujemo samo u okviru projekta. Tokom sastanka on je predstavio Vojvodinu rekavši da je ona najrazvijeniji deo zemlje u privrednom smislu i da pokriva 35 % ukupnog izvoza Republike Srbije, kao i da ima 1,2 miliona hektara plodnog zemljišta. Kako je istakao, Vojvodina je u proteklih 10 godina radila na privlačenju investicija, te je 45% ukupnih stranih investicija Srbije realizovano u Vojvodini. Na taj način privučeno je 7 milijardi evra u poslednjih deset godina.

Deril Vejd Svonepul, predsednik Naprednog biznis foruma koji je na čelu delegacije Republike Južne Afrike, izjavio je da je njihov cilj da razviju klastersku, poljoprivrednu proizvodnju na obostranu korist.

Sastanku su prisustvovali i ambasador i načelnik odeljenja Ministarstva spoljnih poslova za saradnju sa Afrikom i Bliskim Istokom, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, gradonačelnik opštine Tulamela i predstavnici ministarstava za poljoprivredu i razvoj Južnoafričke Republike, fakulteta za poljoprivredu provincije Limpopo.

*preuzeto sa sajta Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu

Nema komentara

Dodaj komentar

10 + 4 =